fredag 31. mars 2017

Kraftlinjer og Kreft

For noen år siden skulle en kraftlinje i vårt lokale omeråde øke fra 45 til 90 kV. Jeg fikk I oppgave å undresøke konsekvensene.

Et raskt litteratur søk ga motstridene resultater, noen indikerte økt kreftfare mens andre kunne vise til ingen fare. Krav til spenning indusert i nærliggende omgivelser var at grensen skulle være tusendedel av hva som vil gi elektrosjokk ved å ta et skritt, det samme er satt for magnetisme langt lavere en det som skal til for å rive jern gjenstander ut av lommene på folk.

Et lokalt krav var at avstand for en 300KV kraftlinje til hus skulle være 30m, for en 90kV linje ble 1/3 nærmere enn dette kravet, så speningen ble derfor ikke økt.

Når det er så sprikende resultater om kreftfaren med kraftlinjer, bruker det vanligvis å være andre grunner en de som er undersøkt.

Går du under en høyspentlinje en våt og regnfull dag hører du korona effekten, små utladninger av ladede regndråper rundt kraftlinjene. Det same skjer med ionisert luft selv om det ikke høres, slik at det blir en usynlig sky av utladet luft rundt linjene. Denne skyen vil naturlig nok også være påvirket av vind slik at den kan strekke seg lagt av sted på den ene siden, mens det ikke er noe på den andre siden.

Nå er det ikke noen forkjell på ionisert og utladet luft, men luft inneholder partikler fra bakken og forurensninger som også vil bli ionsert av lufta. Kan dette ha konsekvenser for personer som puster dette inn eller hud som er i kontakt med lufta? Ionisert partikler vil trekkes ut av lufta når de nærmer seg gjenstander forbundet med jord. Det burde kanskje undersøkes mer om denne faktoren og ikke se på rent elektriske eller magnetiske forhold.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar