mandag 5. juni 2017

Mobiltelefoner og kreft.


Så kom mobiltelefoner. De første fra ansvarlige produsenter som Nokia, Siemens etc hadde antenneuttak så det kunne kobles på en utvendig antenne når den ble brukt innendørs eller i bil. Etter en stund ble denne designet bort fordi det ikke passet i et godt design og få brukte den.

Igjen begynte folk å klage på ubehag forbundet med bruk av mobiltelefon. Nå ble fokus rettet mot radiostråling siden radio benyttes i telefonene. Dette har blitt avvist, og sikkert med rette, siden det benyttes lave effekter.
Mobiltelefoner brukes med frekvenser fra 450Mhz til 5GHz, dette tilsvarer bølgelengder fra 1 meter til 10 cm. Absorbsjon av radio er størst ved ¼ av bølgelengden, dvs at det eventuel er hele hodet eller øret som vil bli oppvarmet. Med de lave effektene som brukes (under 1W) er varme ubetydelig.

Noe som ikke har kommet frem til nå er igjen at mobiltelefon antennen vil utlade ionisering i luften, nå er det riktignok svært lave effekter så mengden er liten. Nå snakker vi ikke om avstander på titall meter som ved kraftlinjer, ikke 25 cm som ved dataterminaler, men centimeter avstand fra antenne til vitale deler I hodet så faren er desto større.

Mobiltelefon er basert på gjenbruk av celler, dvs at effekten skal være så lav at det dekker bare et lite omeråde og slik at samme frakvens kan gjenbrukes noen nabo-omeråder bortenfor.  I urbane strøk burde vi derfor nå hatt mikro- og pico-celler med meget lav effekt. Dette har ikke skjedd mobiloperatørene bygger store sendermaster, jeg vet ikke om det er et kostnads spørsmål eller fordi det er stor motstand mot å få disse mastene i nabolaget. Hadde operatørene bygd nettet med mindre celler ville effekten på mobiltelefonen blitt mindre og antennene vill blitt nærmest usynlige, riktignok flere, nesten som lysmaster på veiene.

Kan mobilprodusentene som fjernet mulighetene for den utvendige antennetilkoblingen  i fremtiden få samme søksmål som tobakksprodusentene?

Hva er ansvaret til mobiloperatørene som sender med en høyere effekt i urbane strøk enn det som er nødvendig?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar